Kávy se rozhodně nemusíme zříkat ani v létě. Zatímco ty nejběžnější jako je ledové latté spíše zasytí, než osvěží, ledová filtrovaná káva nebo cold brew patří mezi lehké letní nápoje. Důležité je zvolit správný typ kávy a dodržet jednoduchý postup. Výsledek vám natolik zachutná, že se těchto kávových nápojů nebudete chtít vzdát ani v zimě.

Jakou kávu zvolit?

Zkoušeli jste někdy, jak se mění chuť kávy během chladnutí? Pokud to vyzkoušíte s nějakou výběrovou kávou, ideálně filtrovanou, ucítíte, že z kávy i podle teploty vystupují různé chutě. I u ledové kávy je rozdíl znát. Vychlazená káva totiž mění chuť tak výrazně, že jen změnou teploty můžete z některých druhů udělat osvěžující a šťavnatý nápoj. „Ideální jsou pro ledové verze kávy hodně ovocné, šťavnaté, kde vyloženě cítíte citrusy nebo třeba bobulovité ovoce.  Pokud totiž kávu zchladíte nebo dáte na led, tak chlad její chutě lehce potlačí a zachovají se především právě ty nejvýraznější ovocné tóny. Pokud na ledovou kávu použijete spíše ty klasičtější oříškové nebo kakaové kávy, získáte sice pořád super nápoj, ale nebude tak osvěžující a budou všechny chutnat dost podobně,” radí Ondřej Hurtík, barista doubleshot, které kávy jsou vhodné pro studené přípravy.

S mlékem nebo bez?

Mezi nejoblíbenější nápoje tradičně patří ledové latté, které se tu oproti běžnému připravuje na led a se dvěma shoty espressa. „Rozpouštějící se led totiž kávu ředí, dělá ji chuťově slabší a my chceme především zachovat rovnováhu kávy a mléka. Abyste si opravdu pochutnali, správné latté by mělo obsahovat jen mléko, led a kávu, nepoužíváme žádná dochucení. Pokud si ale spíše chcete vychutnat čistou chuť kávy a osvěžit se, zvolte spíše filtrovanou kávu na ledu, třeba i s plátkem citronu nebo pomeranče, který ještě vyzdvihne její ovocnou chuť.

Ledovou kávu si můžete snadno udělat i doma

Při domácí přípravě ledové kávy nezapomínejte na důležité pravidlo: pozor. „Káva poměrně rychle oxiduje a její chuť degraduje, proto se doporučuje nenechávat zchladnout horkou filtrovanou kávu jen tak. Je lepší ji hned po přípravě přelít do láhve, kterou naplníte až po okraj, uzavřete a rychle chladíte v ledové lázni. Anebo si můžete připravit čerstvý ledový filtr s ledem. Zde je rovnou i recept, jak na něj:

Ledový Filtr

  • 20 g kvalitní zrnkové kávy
  • 200 g vody
  • 100 g ledu
  • plátek citronu

Postup je téměř stejný jako u běžného filtru, jen poměr kávy a vody je trochu jiný. ⅓ vody nahradíme ledem, na který kávu filtrujeme. Kávu meleme o trochu jemněji, abychom ji lépe vyextrahovali. Na přípravu je ideální použít metodu Hario V60, která je rychlá, jednoduchá a vyniká svou čistotou chutí.

  1. Před přípravou namelte čerstvou  kávu, ideálně o něco jemněji než na horkou přípravu.
  2. Vložte papírový filtr do Hario V60 a propláchněte vroucí vodou, abyste ho zbavili případné papírové chuti.
  3. Do konvičky, do které bude kapat káva, vsypte led.
  4. Nasypte mletou kávu do filtru a zalijte ji vodou o teplotě cca 94 °C (asi minutu po varu), aby se navlhčila veškerá káva a pak lehce promíchejte.
  5. Poté postupně krouživými pohyby dolévejte tenkým pramenem vodu.
  6. Kávu přelijte přes plátek citronu do sklenice naplněné ledem nebo ji pijte jen tak.
Zatím zde nejsou žádné reakce

Reagovat na článek

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tipy

Proč jsou domácí infrasauny na míru od SaunaSystem tak oblíbené? Pořiďte si ji a pochopíte!

Rekonstrukci bytu v Praze zvládnete snadno s profesionály.

 

Kontakt

Media Advice, s. r. o.

V Zahrádkách 2028/6, 130 00 Praha 3

e-mail: [email protected]

Privacy Policy