Kuchyně byla odjakživa nejdůležitější místností v domě a to i v dobách, kdy se v ní vařilo pouze na otevřeném ohništi. Vůně připravovaného jídla vždy navozovala pocit bezpečí, pohodovou atmosféru a stmelovala rodinu. Vzhled dnešní kuchyně je každému znám, jak ale vypadala kuchyně našich předků? To se dozvíte v následujícím článku.
Počátky vaření
V počátcích lidstva nelze hovořit o kuchyni jako takové, jednalo se spíše o místnost, ve které se stále udržoval hořící oheň. Ten byl přenášen do dalších místností příbytku. Místnost s ohněm sloužila především pro setkávání a k přípravě jednoduchých pokrmů. Ohniště byla situována zejména do venkovních zastřešených prostor, případně okrajových částí jeskyní, z kterých bylo možné snadné odvětrání kouře. Komíny zatím neexistovaly a hustý kouř z ohniště byl proto velkým problémem.
Antika
Ve starověkém Řecku je možné najít kuchyni vždy v centrálním prostoru domu, kolem kterého byly budovány další místnosti domu. Vzniklé nádvoří sloužilo jako kuchyně i jídelna a teplo vzniklé vařením bylo často užíváno jako zdroj tepla v rozlehlých koupelnách a dalších místnostech.
Zdaleka nebylo zvykem, že by vlastní kuchyni měl každý, proto vznikaly velké veřejné kuchyně, v kterých velké měděné nádobí obsluhovali otroci. Veřejné kuchyně se nacházely mimo centra měst, z důvodu znečištění kouřem.
Středověk
V raném středověku byly otevřené ohně zpravidla situovány do středu místnosti, pod její nejvyšší bod. Z důvodu stálé absence komínů byl vzniklý kouř odváděn pouze dírou ve střeše. Kromě vaření sloužil centrální oheň především jako zdroj světla a tepla pro celou rodinu.
Rychlým architektonickým pokrokem zůstaly kuchyně dlouho nedotčené a ještě ve 12. století se stále používala ohniště s otevřeným ohněm ve všech evropských obydlích. Středověké kuchyně proto byly zakouřené, temné a plné sazí, z čehož pochází název černá kuchyně.
S příchodem komínů se ohniště postupně posouvalo ze středu místnosti ke stěnám, u kterých se budovaly první krby. K vaření se také rozmohlo užívání nádobí z mědi, které nahradilo původní keramické nádoby.
Zajímavost: Leonardo da Vinci ve třináctém století vynalezl automatický systém pro otáčení opékacího roštu, který se otáčel pomocí vrtule umístěné v komíně.
V pozdním středověku už kuchyně prakticky přestala sloužit k vytápění a stávala se především místem pro přípravu pokrmů. Kuchyně se zvláště v šlechtických a bohatých rodinách stala honosnou místností spojenou s jídelnou, z které se v mnoha případech rozváželo jídlo výtahem do ostatních místností domu. V chudších domácnostech však byla kuchyně stále místností, v které se nejen vařilo, ale i bydlelo.
Tip: Podívejte se na moderní rustikální kuchyně od výrobce Gorenje.
Průmyslová revoluce
Průmyslová revoluce zasáhla významně do podoby kuchyní ve všech domácnostech. Staletí užívané krby a rožně rychle nahradily železné sporáky a trouby. Vaření se tak stalo pohodlnějším a bezpečnějším, příprava jídla se významně zrychlila a bylo možné připravovat i složitější recepty.
Zajímavost: První sporák byl navržen v roce 1740 Benjaminem Franklinem a původně sloužil pouze na ohřívání hotového jídla, nikoli na jeho vaření.
Na první sporák vhodný k vaření si rodiny musely počkat do roku 1834, kdy byl v USA patentován první model pro domácí použití. Díky jeho malé velikosti se vešel i do malých kuchyní a rozšířil se takovou rychlostí, že v následujících 30 letech bylo prodáno přes 90 000 kusů.
S plynofikací a posléze i elektrifikací měst se rychle rozšířily nové plynové a elektrické sporáky a dalšího kuchyňského vybavení a kuchyně se postupně proměnila do té podoby, jakou známe dnes.
Nakonec vám přinášíme nynější fotogalerii kuchyní, jak vypadají v současnosti.