Víte, na co si dát pozor při nákupu nejběžnějších deseti potravin?  Rozdíly ve složení nabízeného zboží jsou stále propastné a nám nezbývá, než podrobné čtení etiket. Pozor ale, všechno na výrobku napsané nenajdete.

Jak nakupujeme?

Z výzkumu agentury STEM/MARK z roku 2017 o značení a vnímání značek kvality potravin, který zadal Státní zemědělský intervenční fond, vyplývá, že se trend nakupování v posledních letech otočil o 180 stupňů. Zatímco před pár lety hrála hlavní roli cena, v současnosti si spotřebitel hlídá především kvalitu a čerstvost.

Číst etiketu nestačí

Hodně odpovědí najdete také na etiketě, musíte ji ale umět správně číst nebo znát významy uvedených pojmů. „Krásným příkladem je kuřecí maso. Na etiketě je mimo jiné uvedena i země původu, ale běžný spotřebitel z tohoto údaje nemůže poznat, jaké podmínky zpracování jsou v dané zemi běžné,“ říká MVDr. František Mates, odborník ze Sdružení drůbežářských podniků. „Přitom to má zásadní vliv na kvalitu masa,“ doplňuje.

Kvalita = čerstvost, sezonnost a místo původu

Většina lidí si spojuje kvalitu potravin se značkami kvality – není divu, kontrola provedená Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí totiž opět potvrdila vysokou kvalitu potravin oceněných značkami Klasa a Regionální potravina. Vliv značek kvality na spotřebitele je vysoký – dvě třetiny populace se díky nim více zajímají o kvalitu potravin a obecně se snaží značkami řídit. Pod kvalitou potravin si představují čerstvost a minimum přídatných látek a konzervantů. Mezi nejznámější značky kvality patří podle spotřebitelů Klasa (89 % u podpořené znalosti). Po ní následuje značka Regionální potravina. Zhruba polovina nakupujících preferuje český sortiment a je spíše toho názoru, že se za poslední roky kvalita zlepšila. Většina je rovněž přesvědčena, že české potraviny jsou lepší než zahraniční. Spotřebitele v minulém roce přesvědčila zejména Klasa, která tak v TOP 10 českých značek zaujala čestné místo.

Zatím zde nejsou žádné reakce

Reagovat na článek

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tipy

Proč jsou domácí infrasauny na míru od SaunaSystem tak oblíbené? Pořiďte si ji a pochopíte!

Rekonstrukci bytu v Praze zvládnete snadno s profesionály.

 

Kontakt

Media Advice, s. r. o.

V Zahrádkách 2028/6, 130 00 Praha 3

e-mail: [email protected]

Privacy Policy