Zajímáte-li se o zdravý životní styl, pak vám pojem vláknina nebude tak úplně cizí. Pokud navíc dbáte o vyvážený jídelníček, pak je naprosto jednoznačné, že si příjem vlákniny pečlivě hlídáte. Víte ale, proč je tato látka pro lidský organismus tak moc důležitá a z jakých potravin ji lze získat?

Vlákninou se rozumí složka potravy obsažená v obilovinách, ovoci a zelenině, která naším tělem prochází prakticky v nezměněné podobě a poskytuje tělu minimum energie. Přesto je pro lidský organismus nepostradatelná, neboť příznivě ovlivňuje trávení a její konzumace může pomoci i s přebytečnými kily.

Vláknina však neexistuje pouze jedna a lze ji dělit podle několika různých hledisek. Tím nejzásadnějším je dělení dle rozpustnosti ve vodě, a sice na rozpustnou a nerozpustnou, přičemž všechny rostliny obsahují oba typy avšak v jiném poměru.

Nerozpustná – proti cholesterolu i hemeroidům

Nerozpustná vláknina pomáhá proti zácpě, zmírňuje projevy hemeroidů, napomáhá správnému trávení a příznivě působí také jako prevence proti rakovině střev, kdy díky zvýšené rychlosti průchodu potravy trávicím ústrojím snižuje čas, po které mohou toxiny na střeva negativně působit. Najít jí můžeme v pšeničných otrubách, celozrnných pokrmech, ovoci, zelenině a ořeších.

Rozpustná – vždy s tekutinou

Rozpustnou, neboli měkkou vlákninu pak obsahují například hrušky a jablka, dále luštěniny, brambory, houby, ječmen nebo sojové produkty. Při její konzumaci je nutné tělu dodávat zvýšené množství tekutin, neboť na sebe váže vodu a snadno bobtná, čímž podporuje peristaltiku střev a snazší vyprazdňování. Při nedostatečném pitném režimu však může vysoký příjem vlákniny způsobit dokonce zácpu, je proto důležité si příjem tekutin i vlákniny pečlivě hlídat.

Proč běžná konzumace někdy nestačí?

Doporučená denní dávka vlákniny je stanovena na 30-35 gramů. Velké procento populace však vlivem moderního stravování formou fast foodů a nezdravých pochutin na denní dávku nedosáhne a velice podobně jsou na tom také jedinci, kterým v jídelníčku převládá živočišná strava nebo pokrmy z bílé mouky.

Pokud se vám ani prostřednictvím vyváženého jídelníčku nedaří dlouhodobě dosáhnout optimálního příjmu, zaměřte se na konzumaci potravinových doplňků s vysokým obsahem vlákniny jako je například psylium nebo rostlina moringa olejodárná. Moringa navíc obsahuje širokou škálu vitaminů B a komplex živin a antioxidantů ve zcela přirozené formě, které tělo dokáže bez problému zpracovat, její konzumací tak svému tělu zajistíte komplexní koktejl zdraví prospěšných látek.

Zatím zde nejsou žádné reakce

Reagovat na článek

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tipy

Proč jsou domácí infrasauny na míru od SaunaSystem tak oblíbené? Pořiďte si ji a pochopíte!

Rekonstrukci bytu v Praze zvládnete snadno s profesionály.

 

Kontakt

Media Advice, s. r. o.

V Zahrádkách 2028/6, 130 00 Praha 3

e-mail: [email protected]

Privacy Policy