Příprava kávy má mnoho pravidel, obzvlášť pokud chcete docílit fantastického šálku. Dobrá zpráva ale je, že samotné servírování už (skoro) žádná pravidla nemá a kávu si můžete vychutnat tak, jak vyhovuje vám. S baristkou Terezou Balou jsme se podívali, co se skrývá pod tím „skoro” a jak servírovat kávu, abyste dosáhli wow efektu.

Káva nemusí být horká

Kávu v drtivé většině pijeme horkou a vnímáme ji zkrátka jako horký nápoj. Přitom to ale není nezbytně nutné pro to, abyste si ji vychutnali, jak vysvětluje Tereza Balá.„Obvykle se káva dá pít už po vychladnutí asi na 70 °C, do té doby byste si akorát spálili jazyk a z kávy a ani žádného následujícího jídla a pití byste moc neměli. Nejvíce chutí ale třeba ve filtrované kávě ucítíte, když ji necháte zchladnout na 40–50 °C, což už je neobvykle nízká teplota.” Platí totiž jednoduchá rovnice – postupně, jak káva chladne, slábne její aroma a je i méně hořká,  zato jsou patrnější její chutě a více vynikne její sladkost a acidita. Nejdůležitější ale je a vždy bude, abyste kávu pili tehdy, když vám nejvíce chutná.

Pití neodkládejte

Důležité pravidlo je, abyste kávu nenechali stát déle než zhruba dvě hodiny. „Poté káva hořkne a ztrácí své chuťové přednosti. Proto, pokud na kávu s sebou používáte hodně izolující termosky, lijte si do nich kávu už o teplotě, která je vám na pití příjemná nebo používejte zkrátka nádoby, ve kterých může káva plynule chladnout,” zdůrazňuje Tereza Balá. Určitě nemá význam kávu znovu ohřívat – na chuti káva jen ztratí.

Pravidlo – pravidla servírování neexistují 

Doma si pak kávu můžete servírovat do jakékoliv nádoby, která vám je příjemná. Obvyklé jsou porcelánové šálky, krásně vypadá i sklo, novým trendem je také servírování kávy v čajovém nádobí. I materiál a tvar jsou zcela na vás.  „Doporučuji sahat spíše po silnostěnných nádobách, které lépe drží teplotu a všechny předem nahřát třeba prolitím horkou vodou. Vyhnete se tak příliš rychlému chladnutí a nepřipravíte se o příjemné aroma,” radí dále baristka. 

Netřepat, promíchat

Pokud chcete servírovat kávu elegantně větší skupině, určitě sáhněte po skleněné servírovací konvičce – dekantě (nebo dekanteru), do které se vejde káva pro několik lidí. Před rozléváním do šálků (opět doporučujeme nahřáté) ji ale v konvičce vždy promíchejte klidně jen kroužením konvičkou. „Jak káva chladne, oddělují se v ní jednotlivé složky – sacharidy, lipidy, enzymy –  protože jsou různě těžké. Pro vyvážený šálek je proto důležité promíchat je zase zpět,” vysvětluje důvody Tereza Balá.

U všech nádob, nejen těch s sebou, dbejte na důsledné mytí a jednou za pár týdnu vymyjte speciálním prostředkem pro mytí (nejen) kávovarů, který nádoby zbaví kávového nánosu do hloubky. Kromě hygieny se zbavíte pachuti „ztuchlé” kávy. 

A to je všechno – nahřátý šálek, čistota a nenechat dlouho stát. Jinak je všechno na vás!

Zatím zde nejsou žádné reakce

Reagovat na článek

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tipy

Proč jsou domácí infrasauny na míru od SaunaSystem tak oblíbené? Pořiďte si ji a pochopíte!

Rekonstrukci bytu v Praze zvládnete snadno s profesionály.

 

Kontakt

Media Advice, s. r. o.

V Zahrádkách 2028/6, 130 00 Praha 3

e-mail: [email protected]

Privacy Policy