foto: pexels.com

V současné době koronavirové pandemie je stále více lidí nuceno pracovat v režimu takzvaného home office. Někteří jsou na tuto variantu připraveni více, někteří méně. Jak můžete vylepšit své pracovní prostředí a pobyt u monitoru i mimo něj tak, aby vám na domácí karanténu nezůstala „památka“ v podobě bolavých zad?

Co zvyšuje bolestivost zad?

Tělo člověka není uzpůsobeno k dlouhému sezení. Obecně sedavé zaměstnání s sebou přináší celou řadu zdravotních rizik, nejen pro pohybový aparát, ale i pro oběhový systém, trávení, poruchu dýchání, vyšší riziko vzniku cukrovky a podobně. Při dlouhodobém sezení je páteř jednostranně zatížena a dochází k přetěžování svalů, šlach, meziobratlových plotének. V ‚officech‘, které jsou pro toto pracovní zatížení uzpůsobeny, je dbáno na dobré vybavení pracovního nábytku: ergonomické židle, správné umístnění monitoru, možnost úpravy výšky stolu…

Při home office ale tato příprava tolik propracovaná není a často jsou lidé nuceni pracovat několik hodin denně právě na improvizovaném pracovním místě. Práce u kuchyňského stolu či v pololeže na posteli pak přináší zvýšený výskyt bolestivosti krční páteře, migrény, bolestivost mezi lopatkami a akutní bolesti dolních beder. Jako vždy je prevence to nejdůležitější. Příprava pracovního místa je základ. Pro správné sezení je vhodné dodržet pár základních rad.

Jak bychom měli správně sedět u počítače?

Správné sezení je základem prevence bolavých zad. Pokud jde o výšku židle, nohy by měly být položeny celou plochou chodidel a jejich šířka by měla odpovídat šířce ramen. Kotníky, kolena a kyčle jsou ohnuté v pravém úhlu. „Páteř by měla být napřímena a zatížení pánve by mělo být rovnoměrné. Držení hlavy je vzpřímené a ramena by neměla být spadlá a předsunutá. Předloktí je možno opřít o pracovní desku, není vhodné se opírat lokty,“ vyjmenovává MUDr. Pituch zásady správného sezení a dodává, že ideální výška monitoru by měla být v úrovni očí a v dostatečné vzdálenosti.

3 chyby při sezení! Děláte je také?

1. sezení s překříženýma nohama

Nerovnoměrné zatížení páteře do stran vede k přetížení svalového sytému a rozvoji bolestivosti. Dochází k přetížení svalů a vzniku bolestivých spazmů svalových skupin, otoků a dráždění nervových průběhů.

2. opírání se o loket

Vede k vychýlení osy páteře do stran, esovité zatížení je pak zdrojem skoliotického zatížení zad. Dochází k natažení hlubokého svalstva na straně jedné a zvýšený tlak na meziobratlové ploténky na straně druhé. Přetížení plotének se pak projeví kořenovými syndromy, tuhnutím šíje a trapézu, bolestivostí ramena a v oblasti dolní páteře k rozvoji přetížení SI skloubení (sakroiliakální skloubení, tzv. křížokyčelní kloub) provázené bolestivostí, tuhnutím a eventuelně i vystřelováním do oblasti třísel a sedacího svalstva.

3. hrbení se

Při nesprávném nastavení výšky sedu či výšky monitoru dojde k tomu, že se člověk předkloní, ramena jsou svěšena, krční páteř je pak ve větším záklonu, zatížení očních svalů je násobně vyšší při nutnosti sklápět zrak výše. Přetížení jedné skupiny svalstva vede k rozvoji bolestivých syndromů, zvýšené únavnosti a celkovému snížení výkonnosti. Další negativní efekt se pak může projevit na poruše oběhového sytému, trávení a dechových potížích.

4 tipy, jak se vyhnete problémům se zády…

1. vhodná úprava pracovního prostředí

Každou hodinu alespoň na chvilku projděte. Využijte k tomu třeba telefonní hovor.

2. sport

I když máte nabitý program, najděte si čas na pravidelný sport. Fyzická aktivita se doporučuje alespoň 3× týdně po dobu nejméně 30 minut. Jestli nejste fanouškem běhu, ježdění na kole či fitness centra, je vhodné cvičení zaměřené na rovnoměrné zatížení hlubokého svalstva kolem páteře, například jóga. V době uzavření tělocvičen lze jistě nalézt cvičební sestavy i pro začátečníky na internetu.

3. správná péče o klouby, i o ty drobné na páteři

Lze je podpořit vhodnými potravinovými doplňky. Příznivý vliv má například kolagen v přirozené podobě, který vede k úpravě tolerance vlastního imunitního systému vůči kolagenu a jeho poškozování při patologických procesech. Přirozený kolagen typu I (přítomný ve šlachách, vazech a kostech) i typu II (vyskytující se v chrupavce). Když už vás záda či ztuhlé klouby rozbolí, lze jim poskytnout úlevu díky různým mastem.

4. mimo pracovní dobu se vyvarujte dlouhého sezení u televize:

I při sledování oblíbených pořadů můžete například jezdit na rotopedu nebo chodit na běžeckém pásu. Pro hravé jedince jsou vhodnou alternativou herní konzole s pohybovými čidly, které vás zvednou ze židle a zabaví na dlouhou dobu.

Zatím zde nejsou žádné reakce

Reagovat na článek

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tipy

Proč jsou domácí infrasauny na míru od SaunaSystem tak oblíbené? Pořiďte si ji a pochopíte!

Rekonstrukci bytu v Praze zvládnete snadno s profesionály.

 

Kontakt

Media Advice, s. r. o.

V Zahrádkách 2028/6, 130 00 Praha 3

e-mail: [email protected]

Privacy Policy