Podzim už klepe na dveře. Listí se barví do žlutooranžové, vytahujeme ze skříní kabáty a místo zmrzliny přicházejí na řadu horké čaje. V této době, kdy teploty opět klesají, hledáme pohodlí umocněné výtečnými pokrmy. Plody podzimu, jako jsou jablka, švestky či dýně, v podobě koláčů doplněné kořením uspokojí chuťové pohárky i toho největšího gurmána. Právě zmíněné dýně jsou neopomenutelnou součástí podzimu. Těší se velké oblibě při vaření a pečení díky své krémové, sametové konzistenci a jasné barvě. Během podzimního pečení také nesmíme zapomínat na ořechy a mák, které nemálo dezertům dodají tu správnou podzimní chuť. Podzim nám nabízí tolik sladkých příchutí a nádherných barev, aby nás zahřál, a my vám v pěti jednoduchých, ale vynikajících receptech ukážeme, jak jej přivítat s otevřenou náručí. Nezapomínáme ani na bezlepkáře a děti, které chtějí oslavit Halloween. Jen se přesvědčte sami.  

Perník s tvarohem a blumami

Ingredience:

2 vejce

200 g cukru krupice

100 g hladké mouky

150 g polohrubé mouky

120 ml oleje

½ lžičky skořice mleté

1 ks karamelového pudinku

200 g zakysané smetany

1 ks prášku do perníku

Tvarohová náplň:

250 g polotučného tvarohu

1 vejce

1 ks vanilkového cukru

50 g cukru krupice

Postup: 

Nejprve našleháme vejce do pěny s cukrem. V míse promícháme mouku, skořici, pudink a prášek do pečiva. Přidáme zakysanou smetanu, vyšlehaná vejce a olej. Těsto nalijeme do větší formy, kterou předem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Na těsto lžičkou naneseme tvarohovou náplň a nakonec vyskládáme blumy. Pečeme na 170 °C okolo 50 minut. Pak už je hotovo a máme výborný odpolední dezert na stole.

Makový koláč

Ingredience na těsto:

230 g hladké mouky      

75 g cukru moučka        

1 ks vanilkového cukru

150 g másla

½ vejce

½ kypřicího prášku

Postup:

Do prosáté hladké mouky zamícháme kypřicí prášek. Vytvoříme si v mouce důlek a do něj prosejeme moučkový cukr, přidáme povolené máslo, vejce, vanilkový cukr. Nakonec vmícháme mouku. Těsto vyválíme a vyložíme s ním koláčovou formu. Dáme ho do trouby předpéct asi na 15 minut. Poté ne zcela upečený korpus vyjmeme a potřeme makovou náplní. Pečeme na 180 °C asi 40 minut.

Na ozdobu trochu posypeme cukrem a můžeme podávat!

Maková náplň:

125 g piškotových drobečků

120 g cukru krupice

1 ks vanilkového cukru

20 g rostlinného tuku

250 g mletého máku

250 g mléka

1 ks skořicového cukru

1 ks citronového cukru

Postup:

Svaříme si cukr krupici, vanilkový cukr, tuk, mléko. Do vroucího mléka zamícháme mletý mák a provaříme náplň 2 minuty. Odstavíme a necháme částečně vychladnout. Nakonec zahustíme drobečky, skořicovým a citronovým cukrem. Hustou makovou náplň můžeme naředit mlékem. Řídkou zahustíme drobečky. 

Bezlepkové jablečné koláčky

Ingredience na mandlové bezlepkové těsto:

60 g mandlové mouky

100 g jahelné jemné mouky

½ vejce

80 g másla

30 g cukru moučka

1 ks mandlového cukru

¼ kypřicího prášku

Postup:

Do jahelné mouky zamícháme mandlovou mouku, kypřicí prášek a mandlový cukr. Povolené máslo utřeme s cukrem a vejci. Do rozmíchaného másla přidáme sypké suroviny. Těsto zabalíme a necháme jednu hodinu odležet v lednici. Poté těsto rozválíme a vyplníme košíčky. Košíčky naplníme jablky a pečeme na 170 °C po dobu 20–25 minut.

 Ingredience na náplň:

2 větší jablka
200 ml vody
1 ks skořicového cukru
1 ks vanilkového cukru
½ ks (15 g) mandlového pudink

Postup

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Připravíme si rendlík, ve kterém povaříme jablka s vodou, skořicovým a vanilkovým cukrem a pudinkem. Pokud budeme mít hodně kyselá jablka, osladíme si je. Připravenou náplní plníme košíčky a máme hotovo!

Čokoládové dýňové řezy

Ingredience na těsto:

200 g hořké čokolády
25 g hladké mouky
100 g másla
100 g cukru krupice
2 malá vejce

Postup:

Nad parou rozpustíme hořkou čokoládu a máslo. Čokoládu necháme vychladnout, aby byla vlažná. Šleháme vejce s cukrem do pěny asi 3 minuty. Do vajec zamícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem a nakonec prosátou hladkou mouku. Hmotu nalijeme do pekáče 20 × 15 cm.

Ingredience na dýňový krém:

280 g dýňového pyré
20 g bramborového škrobu
80 g mléka
40 g cukru krupice
½ lžičky skořice mleté
½ lžičky mletého zázvoru
1 vejce

Postup:

Dýni vydlabeme a vaříme do změknutí. Uvařenou dýni rozmixujeme na pyré. Pyré vaříme s cukrem krupicí, zázvorem a skořicí. Do mléka zamícháme škrob. Do vroucího pyré přidáme mléko se škrobem a povaříme do zhoustnutí. Lžící pyré navrstvíme na čokoládové těsto. Pečeme na 180 °C asi 35 minut.

Halloweenské muffiny


Ingredience na těsto na malé muffiny:

50 g másla
170 g hladké mouky
½ ks kypřicího prášku
125 g cukru moučka
60 ml mléka
1 vejce špetka soli
½ lžičky skořice mleté
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
1 ks vanilkového cukru

Postup:

Necháme si povolit máslo, které utřeme s moučkovým cukrem, vejcem a mlékem. Do prosáté mouky zamícháme kypřicí prášek, koření, sůl. Sypkou směs poté zamícháme do utřeného másla s cukrem a vejcem. Těsto naplníme do papírových košíčků. Pečeme na 180 °C asi 20 minut.

Ingredience na krém:

250 g másla
50 g cukru moučka
1 ks cukru s mandlovou příchutí
100 g bílé čokolády


Postup:

Necháme si povolit máslo a vyšleháme ho s moučkovým cukrem a cukrem s mandlovou příchutí. Rozpustíme si nad vodní lázní bílou čokoládu a vychladlou ji zašleháme do másla. Krémem naplníme sáček s hladkou trubičkou a nastříkáme na muffin pusinku.

Dohotovení:

250 g bílého potahovacího fondánu
černá barva

Zatím zde nejsou žádné reakce

Reagovat na článek

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tipy

Proč jsou domácí infrasauny na míru od SaunaSystem tak oblíbené? Pořiďte si ji a pochopíte!

Rekonstrukci bytu v Praze zvládnete snadno s profesionály.

 

Kontakt

Media Advice, s. r. o.

V Zahrádkách 2028/6, 130 00 Praha 3

e-mail: [email protected]

Privacy Policy