Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

Vajíčkový salát

Kdy jindy jsou vejce tak populární jako o Velikonocích? Odpověď je jednoduchá: nikdy! Receptů na jejich úpravu, je celá řada. Jemná chuť vajec a schopnost perfektně zasytit z nich dělají ideální surovinu pro široké použití. Vaječnou pomazánku zná určitě každý. Zkuste tentokrát přidat na kousky nakrájený řapíkatý celer, ředkvičky a cibuli a vše dochutit lehkým jogurtovo-hořčičným dresinkem. Troufáme si tvrdit, že si na této kombinaci pochutnají i ti, kteří jinak řapíkatému celeru moc neholdují.


Počet porcí:
5

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: *

Ingredience:

  • 10 vajec
  • 1 červená cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • svazek ředkviček včetně listů
  • 400 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Na malé kousky pak nakrájejte také celer, ředkvičky a cibuli.
  3. Vše promíchejte, přidejte jogurt, hořčici, osolte a opepřete.
  4. Nakonec přeberte pár hezkých ředkvičkových listů, pokrájejte je nadrobno a také přidejte do salátu.

Zapečená snídaňová vejce se žampiony a slaninou

Zapečená snídaňová vejce se žampiony a slaninou Jak si představujete snídani šampiónů? Možná přesně takovou, jako je tahle. Formička na muffiny plná zapečeného vejce se slaninou a orestovaných hub. Překvapte svou rodinu, partnera, kamarádku, přátele… Vstaňte o půl hodinky dřív a užívejte si, jak libá vůně slaniny probudí zbytek domácnosti. Nikdy nevíte, kdy se vám budou u ostatních hodit plusové body, které za vaši snídani snů rozhodně získáte.

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 35 minut

Náročnost: *

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 250 g slaniny
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 100 g žampionů
  • 6 lžic mléka
  • hrst hladkolisté petržele
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Formičky na zapékání nebo na muffiny vyložte plátky slaniny vespod a po stranách.
  2. Rovnoměrně rozdělte do formiček strouhaný sýr.
  3. Pokrájené žampiony orestujte na másle a přidejte na vrstvu sýra.
  4. Poté do každé formičky rozklepněte jedno vejce.
  5. Navrch vždy zakápněte lžící mléka, osolte, opepřete a zasypte pokrájenou petrželkou.
  6. Dejte péct na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

Velikonoční beránek

Před Velikonocemi se často konají soutěže o nejhezčího a nejchutnějšího beránka. Jestli se jich účastníte, možná přemýšlíte, jakého letos upečete. Pomyslným esem z rukávu může být ten náš, kde nechybí kromě klasiky – másla, mouky a cukru – ani tolik oblíbený tvaroh, který těsto neuvěřitelně zvláční. Až ho ochutnáte, nejspíše si zařadíte tento recept do vašeho rodinného archivu.


Počet porcí: 10

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • ½ prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy

Postup:

  1. Máslo utřete s vejci a cukry do hladké pěny.
  2. Poté přidejte tvaroh a postupně i prosátou mouku s práškem do pečiva a sůl. Přidejte citronovou kůru podle chuti.
  3. Formu na beránka vymažte důkladně máslem a vysypte moukou.
  4. Formu naplňte těstem a pečte cca 40 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů.

Pečené hovězí karbanátky se slaninovo-jogurtovým dipem

Není nad to, přijít domů hladový a cítit, jak se line z trouby nezaměnitelná vůně masa a bylinek. Samou zvědavostí pootevřete troubu a rovnou počítáte, kolik je na plechu kousků. Těšíte se, že si za pár minut pochutnáte na voňavých hovězích karbanátcích, které už jste neměli roky! Možná vás ještě napadne, že by to chtělo nějaký dresink. Karbanátky s dipem tvoří dokonalý pár. A až ochutnáte ten náš s orestovanou slaninou, nebudete chtít jiný.

Počet porcí: 8

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

Ingredience:

Na karbanátky:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 200 g strouhanky
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • hrst hladkolisté petržele
  • hrst čerstvého kopru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Na dip:

  • 200 ml bílého jogurtu
  • 100 g slaniny
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Mleté maso smíchejte s nakrájenou cibulí, vejci, kečupem, hořčicí a prolisovanými stroužky česneku.
  2. Do směsi přidejte nadrobno pokrájené bylinky a lístky tymiánu, osolte a opepřete
    a postupně přisypte strouhanku.
  3. Ze směsi vytvořte malé bochánky a z nich tvarujte karbanátkové placičky. Pokud bude potřeba, přidejte strouhanku.
  4. Karbanátky vyrovnejte na plech a pomašlujte olejem z obou stran. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů cca 35 minut.
  5. Během pečení si připravte dip. Orestujte si slaninu a přidejte ji do směsi jogurtu
    a majonézy.
  6. Dip dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Vdolky s povidly

Ruku na srdce, kdy jste měli naposledy vdolky? V obchodech se na nás valí všelijaké zákusky a dortíky, že na ně často zapomínáme. A přitom jsou tak dobré! Jejich příprava může být kvůli kynutí o něco delší, ale není to nic náročného. Nadýchané, dozlatova usmažené bochánky je třeba ještě doplnit kvalitními povidly.

Počet porcí: 10

Doba přípravy: 120 minut

Náročnost: ***

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla
  • ½ kostky droždí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl
  • slunečnicový olej na smažení

K podávání:

  • tvrdý tvaroh
  • povidla
  • zakysaná smetana

Postup:

  1. Smíchejte droždí s cukrem, lžící mouky a polovinou vlažného mléka. Nechte cca 20 minut na teplém místě, aby se vytvořil kvásek.
  2. Ve velké míse smíchejte prosetou mouku s vejcem, zbytkem mléka, rumem, rozpuštěným máslem a špetkou soli.
  3. Ke směsi přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které necháte zhruba 50 minut kynout.
  4. Z těsta vyválejte cca 2 cm silný plát a pomocí sklenice vykrajujte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.
  5. Do každého z koleček poté udělejte důlek a nechte smažit v hrnci s rozpáleným olejem z obou stran.
  6. Vdolky vyndejte na ubrousky pro odsátí tuku.
  7. Vychladlé vdolky potřete povidly, dozdobte zakysanou smetanou a nastrouhaným tvrdým tvarohem.

Jogurtový řepový nápoj

Máte rádi stále nové recepty, které jsou nejen jednoduché na přípravu, ale také hodně výživné? Pak je tento určen přímo pro vás! Kombinace bílého jogurtu, červené řepy a jablka je naprosto dokonalá. Řepa je sice velmi výrazná, ale zakysaný mléčný výrobek ji báječně zjemní a jablko zase prosladí a provoní. Přidejte ještě pár ovesných vloček a rázem máte „superdrink“. Budete se po něm cítit lehce, svěže a zároveň příjemně sytě.

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 10 minut

Náročnost: *

Ingredience:

  • 1 předvařená červená řepa
  • 1 jablko
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce ovesných vloček
  • máta na ozdobení

Postup:

  1. Oloupejte jablko a pokrájejte společně s řepou.
  2. Rozmixujte dohladka s jogurtem, mlékem a vločkami.
  3. Ozdobte čerstvou mátou.
Zatím zde nejsou žádné reakce

Reagovat na článek

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tipy

Proč jsou domácí infrasauny na míru od SaunaSystem tak oblíbené? Pořiďte si ji a pochopíte!

Rekonstrukci bytu v Praze zvládnete snadno s profesionály.

 

Kontakt

Media Advice, s. r. o.

V Zahrádkách 2028/6, 130 00 Praha 3

e-mail: [email protected]

Privacy Policy