Foto: Kaiser

Patříte mezi milovníky uzeného masa, klobásek nebo sýrů? Nedáte dopustit na dobře vyuzenou makrelu? Díky nerezové udírně si připravíte domácí uzené dobroty snadno a rychle.

5 důvodů, proč si pořídit domácí udírnu

1. Výborná chuť

Výhodami uzení jsou nezaměnitelná chuť a příjemné kouřové aroma. Domácí udírna zařídí úžasnou křehkost masa, které voní na dálku a téměř samo odpadává od kosti.

2. Kontrola nad složením jídla

Uzeniny prodávané v supermarketech mohou skrývat příliš vysoké množství soli a tuku, a jejich součástí bývá i dlouhý seznam aditiv. Pokud se ale rozhodnete pro domácí uzení, bude složení uzených dobrot jen ve vašich rukách.

3. Udit lze téměř cokoliv

Domácí uzení vám dává neomezené možnosti. Připravte si třeba kuřecí stehna, hovězí zadní, makrelu, sýr s modrou plísní nebo vajíčka. A pokud uzeného aromatu nebudete mít stále dost, jako přílohu zvolte jemně zauzenou zeleninu.

4. Rychlá příprava a snadná obsluha

Jestliže se rozhodnete pro koupi plechové udírny, během 5 minut ji máte vybalenou i složenou. Můžete hned začít s uzením. Obsluha je velmi snadná a poradí si s ní i úplní začátečníci. Velkou výhodou tzv. „ready made“ udíren bývá i automatické hlídání vnitřní teploty termostatem. Snadno tak odhadnete, zda už je jídlo připravené ke konzumaci, nebo potřebuje ještě trochu času.

5. Dobrá cena

Plechovou udírnu pořídíte v rozmezí od 1 700 Kč do 19 000 Kč. Cena záleží hlavně na tom, jak velkou udírnu chcete, jaké vlastnosti od ní očekáváte a zda chcete udit i během zimy. Provoz udírny stojí jen pár kaček. Za hodinu uzení dáte kolem 3 až 5 Kč. Půl kilogramu dřevěné štěpky se prodává za 40 Kč a vydrží vám až na 6 hodin uzení.

Foto: Kaiser

Plechové udírny

Udírny vyrobené z plechu mají dlouhý seznam výhod. Jsou jednoduché na údržbu, bezpečné, mají snadné ovládání a jde v nich udit teplým, horkým i studeným kouřem. Ačkoliv bývají menší než udírny zděné, mají dostatečně velký vnitřní prostor.

Vybírat můžete z pozinkovaných a nerezových udíren. Pozinkovaný plech je levnější, nerez zase umožňuje uzení po celý rok včetně zimy a navíc slibuje delší životnost. Obrovskou výhodou nerezových udíren je jejich schopnost velmi rychlého vyhřátí na požadovanou teplotu. Vyhnete se dlouhému roztápění a udit můžete začít třeba už 10 minut po zapnutí.

Připravte si celé uzené menu

V udírně snadno připravíte dobroty od předkrmu až po hlavní chod. Vyzkoušejte třeba salát s uzenými křepelčími vejci, uzené tvarůžky se sádlem, uzenou kotletu a lososa vyuzeného studeným kouřem.

Křepelčí salát

Foto: Kaiser

Suroviny:

  • 8 křepelčích vajec
  • 1 ledový salát
  • 1 pevné jablko
  • hrst vlašských ořechů (nejlépe zauzených)
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
  • 1 lžička medové hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Křepelčí vajíčka nechte po vyjmutí z lednice chvíli odstát. Poté je ponořte do vody a přiveďte k varu. Vařte 2 minuty a následně je prudce zchlaďte a oloupejte.
  2. Oloupaná vejce vložte do udírny vyhřáté na 25 až 30 stupňů a uďte společně s vlašskými ořechy 2 hodiny studeným kouřem.
  3. Mezitím si připravte dresink z oleje, octa, soli, pepře, hořčice a smetany. Všechny ingredience pečlivě míchejte, dokud se krásně nespojí.
  4. Do velké mísy natrhejte ledový salát, přidejte na tenké plátky pokrájené jablko a polijte dresinkem. Rukou rozdrťte vlašské ořechy a salát jimi posypte. Vejce rozpulte, lehce posolte a naaranžujte je na salát. Nakonec vše ještě zasypte trochou pepře.

Uzené tvarůžky se sádlem

Suroviny:

  • 1 balení olomouckých tvarůžků
  • vepřové sádlo
  • 1 červená cibule
  • chléb
  • pažitka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Zapněte generátor uzeného kouře a na síťovaný rošt rozložte sýry. Uďte na 30 stupňů zhruba 1 až 4 hodiny podle toho, jak moc silné aroma chcete tvarůžkům propůjčit.
  2. Chléb nakrájejte na krajíce, namažte je sádlem a lehce osolte.
  3. Vyuzené tvarůžky nakrájejte na tenké plátky a dejte na chléb.
  4. Servírujte s pažitkou a červenou cibulkou.

Uzená kotleta

Suroviny:

  • 2 kg vepřové kotlety
  • 2 stroužky česneku
  • plnotučná hořčice dle chuti
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce kvalitní soli
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička sušené citronové kůry
  • 1 lžička sušené pomerančové kůry
  • 1 lžička mletého pepře

Postup:

  1. Rozmačkejte česnek a vetřete ho do očištěné a osušené kotlety.
  2. Slabou vrstvou natřete na kotletu hořčici.
  3. Smíchejte třtinový cukr, sůl, sladkou papriku, citronovou a pomerančovou kůru i pepř a hotovou směsí kotlety obalte.
  4. Kotlety zabalte do potravinové fólie a nechte je přes noc odležet. Po vybalení zavěste kotlety na hák a nechte je hodinu odpočívat při pokojové teplotě.
  5. Udírnu vytopte na 70 až 80 stupňů a maso uďte přibližně 6 hodin.
  6. Po vytažení z udírny počkejte čtvrt hodiny a poté kotletu krájejte na tenké plátky. Podávejte s čerstvým pečivem.

Losos ve studeném kouři

Suroviny:

  • 700 g chlazeného filetu lososa s kůží
  • 100 g mořské soli
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžička hrubšího pepře
  • olivový olej
  • citron
  • mletý pepř

Postup:

  1. Smíchejte sůl s cukrem a pepřem.
  2. Filet vložte do mísy kůží dolů a pokryjte ho připravenou směsí.
  3. Zakryjte potravinovou folií a zatižte hrncem, abyste proces nasolení urychlili.
  4. Takto nechte lososa odpočívat v lednici zhruba 8 až 12 hodin. Vyšší filety však potřebují i 24 až 36 hodin. Jedině tak se správně prosolí a ztratí část vody.
  5. Po uplynutí potřebné doby vytáhněte filet z lednice. Měl by zpevnit a pustit šťávu.
  6. Opláchněte jej pod studenou vodou, pečlivě osušte a vložte kůží dolů do udírny na teplotu maximálně 30 stupňů. Předtím ještě z obou stran lososa potřete olejem.
  7. Uzení by mělo trvat 12 až 24 hodin. Čím déle necháte lososa v udírně, tím bude chutnější.
  8. Po vyuzení nechte lososa odležet přes noc v chladu. Před podáváním nakrájejte filet na tenké plátky a pokapejte ho citronovou šťávou i olivovým olejem. Na závěr přidejte trochu čerstvě mletého pepře.

I dezert zvládnete připravit v udírně. Báječně chutná třeba uzený tvaroh s čerstvým ovocem nebo uzený banán s čokoládou.

Už se vám sbíhají sliny? Tak raušovní uzení!

Zatím zde nejsou žádné reakce

Reagovat na článek

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tipy

Proč je infrasauna od SaunaSystem tak oblíbená? Pořiďte si ji a pochopíte!

Rekonstrukci bytu v Praze zvládnete snadno s profesionály.

 

Kontakt

Net Press Media
Osadní 324/12a
170 00 Praha 7

tel.: +420 704 265 451
e-mail: [email protected]
http://npmedia.cz/
Privacy Policy