Foto: pixabay

Šumivé víno je přítomno na většině oslav a nesmí chybět ani na té toho roku poslední. Když ale přijde na otevírání lahve, není nouze o nejisté pohyby, komické situace a někdy dokonce nebezpečí úrazu. Až do teď. Přinášíme vám pár rad a triků, abyste se už nikdy při otevírání lahve bublinek necítili nejistě a stali se vítaným hostem každé akce.

Přichází ten slavnostní okamžik, na který jste se těšili. Vytahujete lahev bublinek a odpočíváte. Dojde-li na otevírání lahve se šampaňským či sektem, mnoho lidí neví, jak se tohoto úkolu chopit. Druhá velká skupina lidí si myslí, že to ví, ale dělá to špatně. Pokud chcete tento okamžik konečně zažít bez strachu, že někomu korkem ublížíte, nebo rozbijete křišťálovou vázu, máme pro vás jednoduchý návod.

1. Správně vychlazené a uklidněné

Samotnému otevírání lahve musí předcházet dostatečná příprava. V opačném případě pokropíte společnost jako vítězové Formule 1. „Ještě, než se pustíte do otevírání lahve, měli byste víno vychladit na teplotu kolem 7 °C. Lahev byste měli nechat také uklidnit, doporučuji alespoň den či dva. Pokud jste chlazení zanedbali, dejte lahev alespoň na chvíli do nádoby s ledem a studenou vodou a solí. Známý trik chladnutí vína uspíší,“ radí sommelier Tesco Jan Spevák.

2. Správný postup je alfa omega

Nejprve odstraníme fólii, která kryje hrdlo lahve. Pod fólií je korkový špunt, který zatím drží kovový košíček, takzvané agrafa. Několika otočeními košíček povolíme a sundáme. Pozor už v této fázi může korkový špunt vyletět, pokud je ale víno správně vychlazené, stát by se to nemělo. Přesto je dobré palcem druhé ruky špunt přitlačovat zpět k láhvi.

3. Držte úhel a točte lahví

Tohle je totiž hodně důležité! Lahev držte nakloněnou pod úhlem 45°.  Pomůže vám to k pohodlnému odzátkování a víno vám nevypění. Nyní máme na výběr, zda chceme odpalem špuntu rozpoutat bujaré veselí či ho raději skryjeme v bezpečí dlaně.

V prvém případě do dlaně uchopíme korek a lahví několikrát pootočíme, aby se uvolnil. Většina lidí přitom v této fázi kroutí místo lahve zátkou, která pak může snáz vyklouznout a někoho zranit. Poté většinou postačí korek palcem lehce popostrčit a ten pak snadno vyletí. Pokud to není společensky vhodné či pokud nechceme riskovat škody na zařízení a zranění přihlížejících, postupujeme podobně jako v prvním případě. V dlani jedné ruky tedy držíme korek a druhou rukou kroutíme lahví, než se zátka uvolní a my ji snadno v dlani zadržíme.

4. Fun fakt

Věděli jste, že zátka z nevychlazené lahve může vyletět i rychlostí kolem 40 km/h?

5. Připravte si skleničky

I dobře vychlazené šumivé víno má většinou tendenci vypěnit. Předem připravené sklenky jsou tedy základ. Aby otevřením rozbouřené šumivé víno pěnilo co nejméně, lijeme ho po skle do mírně nakloněných sklenek. Tím by mělo být vaše dobrodružství hotové, a může tedy v klidu následovat dlouho očekávaný přípitek dobře vychlazenými bublinkami.

Zatím zde nejsou žádné reakce

Reagovat na článek

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tipy

Proč je infrasauna od SaunaSystem tak oblíbená? Pořiďte si ji a pochopíte!

Rekonstrukci bytu v Praze zvládnete snadno s profesionály.

 

Kontakt

Net Press Media
Osadní 324/12a
170 00 Praha 7

tel.: +420 704 265 451
e-mail: [email protected]
http://npmedia.cz/
Privacy Policy