Kreslení a malování dávno není jen pro děti školou povinné a studenty uměleckých škol. V době obrovské popularity antistresových omalovánek je tato arteterapeutická kratochvíle vhodná pro každého, kdo touží po sebevyjádření kreslením a má chuť pustit se do něčeho nového. Obavy hoďte za hlavu, pro začátek nepotřebujete nic víc než tužku a papír. Důležitá je chuť pustit se do něčeho nového a nebát se začít.

Snad každý z nás přirozeně, beze studu a obav, kreslil, když jsme byli děti. V dospělosti se něco změnilo a kreslení jako by už nebylo pro nás. Jako by naše čmáranice neměly cenu, když z nich nevznikne umělecké dílo světové úrovně. Prvotní překážka, která vám brání se do toho pustit, je tedy v hlavě. Vzpomeňte si, s jakou radostí jste jako malí objevovali různé výtvarné techniky – tužky, fixy, pastelky, vodovky a tempery. A když nebyl po ruce papír nebo čtvrtka, malířským podkladem se k nelibosti vašich rodičů stala podlaha nebo zeď. Často jste ani nevěděli, co z toho má vzniknout. Prostě jste se pustili s vervou do toho. Dílo na papíře si žilo vlastním životem a neměli jste žádné hranice ani omezení. Vybavujete si ten pocit?

Co kreslit a jak na to?

„Ideální je začít tady a teď a nečekat, až přijde vhodnější chvíle nebo až budete mít možnost pořídit si speciální výbavu. Pro začátek použijte to, co máte při ruce – tužku, papír z tiskárny, fixku… a nechte ruku volně tančit po papíře. Nakreslete jednu linku, inspirujte se jí a udělejte druhou. Po barvách sahejte intuitivně. Věnujte se tomu jen chvilku, jen po dobu, co vás to bude bavit. Čas, který budete chtít věnovat kreslení, se bude postupně sám prodlužovat,“ radí Lenka Pachmanová, zakladatelka kreativní platformy pro všechny nadšené tvůrce Idea Creative.

Po úvodním rozkreslení se můžete zaměřit na předmět vašeho zájmu, který leží v dostatečné blízkosti. „Začátečníci dělají tu chybu, že chtějí malovat něco, co je objektivně krásné, třeba horské panorama nebo malebnou vesničku ve Středozemí. Dokonce i tehdy, když na těch místech nikdy nebyli. Pro kreslení je důležitý osobní prožitek, jinak vaše dílko nebude autentické a bude působit staticky, bez života. Vyberte si něco, k čemu máte vztah. Nakreslete svůj oblíbený hrnek, s kterým se pojí rituál ranní kávy. Máte rádi výhled z okna ve vašem pokoji? Nakreslete ho. Máte doma krásné čerstvé květiny ve váze? Zaměřte se na ně,“ doporučuje Lenka Pachmanová. Nebojte se pocitu, že to neumíte. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Mnohem důležitější než precizní výsledek je osobní uspokojení a potěšení z toho, že vzniká něco nového, originálního.

Zatím zde nejsou žádné reakce

Reagovat na článek

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tipy

Proč jsou domácí infrasauny na míru od SaunaSystem tak oblíbené? Pořiďte si ji a pochopíte!

Rekonstrukci bytu v Praze zvládnete snadno s profesionály.

 

Kontakt

Media Advice, s. r. o.

V Zahrádkách 2028/6, 130 00 Praha 3

e-mail: [email protected]

Privacy Policy